Джихадът: поглед отвъд митовете

Джихадът: поглед отвъд митовете

 

Какво Е джихад?

Арабската дума джихад често е превеждана като „свещена война”, но по-точният й превод е „свещена борба”, „усилие”. Ислямските учени казват, че терминът „свещена война” всъщност е бил въведен в Европа по време на Кръстоносните походи, за да означава война срещу мюсюлманите.

В чисто лингвистичен план думата джихад означава ”борещ се” или ”борба, усилие”. Има две различни думи, нямащи връзка помежду си, които означават война.

В религиозен план, както е описано в Корана и в ученията на Пророка Мухаммед (саллеллаху алейхи веселлем), джихад означава борба за доброто на обществото или възпиране на собствените грехове. Това може да се отнесе както до вътрешни, така и до външни усилия, за да бъде човек добър мюсюлманин и вярващ. Учените казват, че се отнася главно до усилията за самоусъвършенстване и укрепване.

Джихадът е религиозно задължение.

Ако джихад означава да се защитава вярата срещу останалите, то това може да бъде постигнато чрез всякакви дипломатически, икономически, дори и политически начини. Ако не се намери никаква мирна алтернатива, Ислямът също позволява използването на сила, но трябва да се спазват строги правила. Невинни хора като жени, деца и инвалиди не трябва да бъдат наранявани и всякакви мирни предложения трябва да бъдат приети.

Военните действия са само едно от значенията на джихад, но то е много рядко. Ще потвърдим тази теза с думите на Пророка Мухаммед (саллеллаху алейхи веселлем), който казал на неговите последователи, които се връщали от военна кампания:  „Днес ние се завърнахме от по-маловажния джихад към по-важния”, което той казал, че означава връщане от сражение (въоръжено) към мирна битка за себеконтрол и усъвършенстване.

В случай, че военните действия се окажат необходими, не всеки може да обяви джихад. Религиозната военна кампания трябва да бъде провъзгласена от подходящи власти, посъветвани от учени, които да постановат, че религията и хората са под заплаха и насилието е наложително, за да се предпазят. Идеята за „справедлива война” е много важна.

Понятието джихад е било използвано от много политически и религиозни групи през вековете в опит да се обяснят множество форми на насилие. В повечето случаи, ислямски политически сдружения призовавали към джихад, за да се противопоставят на установения ислямски ред. Учените казват, че тази злоупотреба с джихада е в противоречие с Исляма.

Примери от разрешените военни джихади включват мюсюлманскитe отбранителни битки срещу кръстоносците през Средновековието, а преди това няколко отклика на мюсюлманите срещу византийски и персийски атаки по време на периода на ранните ислямски завоевания.

Какво НЕ е джихад?

Джихад не насилствено понятие, свързано с насилие.

Джихад не е обявяване на война срещу другите религии. Достатъчно е това, че Коранът се обръща към юдеите и християните като към ”хора на писанието”, които трябва да бъдат пазени и уважавани. Всичките три религии почитат един и същ Бог. Аллах е просто арабската дума за Бог, която се използва от християни-араби, както и мюсюлмани.

Военни действия в името на Исляма не са били разпространени в историята на тази религия. Учените казват, че повечето призиви за насилствен джихад, не са одобрени от Исляма.

Воюване в името на Бог не се среща само в Исляма. Други религии по света също са провеждали религиозни войни.

Published in: on 29.07.2010 at 13:54  Коментарите са изключени за Джихадът: поглед отвъд митовете  
Tags: ,
%d блогъра харесват това: